Bardzo podobną shoarmę można zjeść w chyba każdemu znanej restauracji... Danie szybkie, proste i dość tanie. Świetnie pasuje do niego ryż curry, sprawdzą się również frytki, ciepła pita. Warto podawać w towarzystwie ulubionej surówki lub sałatki.
Dla urozmaicenia dania pod koniec smażenia można posypać mięso drobno startym serem.
Jeśli macie ochotę na pikantną wersję do marynaty dodajcie około pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego.
Składniki (porcja dla 2 osób):
- kilka łyżek oleju (np ryżowego lub rzepakowego)
- ok 500 - 600 g mięsa z kurczaka pokrojonego w kostkę
- 2 łyżeczki przyprawy kebab - gyros
- sól i pieprz
- 2 torebki ryżu
- 4 - 5 łyżeczek przyprawy curry
- ewentualnie: garść startego sera, pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- kubeczek jogurtu naturalnego (na sos)
- 2 - 3 łyżki majonezu (na sos)
- 1 - 2 ząbki czosnku (na sos)
Shoarma:
Mięso pokroić w kostkę, w misce wymieszać z olejem, solą, pieprzem i przyprawą kebab - gyros (można dodać również pieprz kajeński). Odstawić na przynajmniej godzinę (najlepiej na kilka godzin, można marynować całą noc w lodówce).
Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć kurczaka aż do uzyskania złotego koloru. Pod koniec smażenia można posypać startym serem.
Ryż curry:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (można skrócić czas gotowania o 1 - 2 minuty). Ugotowany ryż przełożyć na patelnię, dodać przyprawę curry, wymieszać i podsmażyć.
Sos majonezowo - czosnkowy:
Jogurt naturalny wymieszać z 2 - 3 łyżkami majonezu, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Smacznego :)
0 komentarze