Danie proste, szybkie, sycące i tanie. W dodatku powszechnie lubiane :)
Bardzo spodobała mi się wersja przepisu na fasolkę z mięsem mielonym, którą znalazłam na stronie o!kuchnia. Zamiast białej fasoli Piękny Jaś użyłam odmiany czerwonej.
Jeśli nie pałacie miłością do tego dania, mimo wszystko zachęcam - dajcie szansę fasolce z tego przepisu, jest całkiem duża szansa, że zmienicie zdanie ;)
Składniki:
- 500 g czerwonej fasoli
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 100 g wędzonego boczku
- 500 g przecier pomidorowego
- 2 cebule
- 2 łyżeczki cząbru
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
Fasolę namoczyć dzień przed gotowaniem w dużej ilości wody.
Następnego dnia gotować fasolę przez godzinę w wodzie, w której się moczyła.
Boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni. Dodać do boczku cebulę, zeszklić.
Dodać mięso mielone, przesmażyć do zmiany koloru.
Do fasolki dodać zawartość patelni, cząber oraz paprykę. Gotować około 30 minut. Wlać przecier, doprawić solą, cukrem i pieprzem i gotować kolejne 15-30 minut.
Smacznego ;)
0 komentarze