Najbardziej szwedzkim elementem tych klopsików jest chyba borówka, z którą są podawane ;) Podobno lepsze niż te serwowane w Ikei - nie mam porównania, bo Ikeowskich nie jadłam. Z podanej ilości składników wychodzi naprawdę spora porcja - dla ok. 6 osób (głodnych!).
Składniki:
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 i 1/3 szklanki mieszanki wody z 3 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżką sosu worcestershire (można zastąpić bulionem z kostki)
- masło
- 1 drobno posiekana cebula
- 3 plasterki boczku wędzonego, drobno posiekane
- 400g mielonej wołowiny
- 400g mielonej wieprzowiny
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- łyżeczka pieprzu cayenne
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietanki kremowej 30%
W misce wymieszać bułkę tartą z 1/3 szklanki bulionu/mieszanki sosów. Na dużej patelni roztopić masło, wrzucić posiekaną cebulę, smażyć aż będzie miała złoty kolor. Przełożyć do miski z chlebem. Na patelni podsmażyć boczek aż wytopi się z niego tłuszcz, przerzucić do miski pozostawiając tłuszcz na patelni. Dodać do miski mięso, jajka, sól, pieprz, cukier, przyprawy i wyrobić ręką na gładką masę. Nabierać po 1 łyżce mięsa i lepić kuleczki. Do patelni dorzucić 1 łyżkę masła i smażyć klopsiki partiami - jedna partia potrzebuje ok 8 minut. Klopsiki trzeba obracać tak aby usmażyły się z każdej strony. Po zakończeniu smażenia mąkę wymieszać z niewielką ilością wody a następnie z pozostałymi 2 szklankami bulionu. Wlać do garnka, zagotować mieszając. Dodać klopsiki, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok 6 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać ze śmietanką. Podawać z borówką lub żurawiną do mięs i np ziemniakami.
Smacznego!
Przepis zmodyfikowany, pochodzi ze strony http://www.kwestiasmaku.com/
Przepis zmodyfikowany, pochodzi ze strony http://www.kwestiasmaku.com/
Właśnie ikea przyszła mi na myśl :D
OdpowiedzUsuńAle na pewno lepsze, na pewno! :)