Bardzo przyjemny, delikatny i tradycyjny obiad. Może nie jest to danie które najwdzięczniej prezentuje się na zdjęciach - ale kto jadł, wie że mało estetyczny wygląd można pulpecikom wybaczyć, bo nadrabiają niedoskonałości smakiem :) Spotykałam różne wariacje co do sposobu ich przyrządzania - od rodzaju wybieranego mięsa, aż po wybór wywaru w którym się je gotuje. Poniższy przepis przedstawia mój ulubiony wariant, ale można eksperymentować do woli ;)
Składniki:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 2 czubate łyżki bułki tartej
- 1 cebula posiekana
- 1 jajko
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- mąka pszenna do obtoczenia + do zagęszczenia wywaru
- ok 1 litra wody
- 2 marchewki starte
- 2 pietruszki starte
- łyżka masła
- posiekany koperek (ile kto lubi)
- olej do smażenia
Najlepiej zacząć od przygotowania wywaru: zagotować wodę w garnku, wrzucić starte marchewki i pietruszki, posolić, zostawić aby chwilę się pogotowały. W międzyczasie w misce połączyć mięso z bułką tartą, cebulą, jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Z masy formować kuleczki, następnie obtoczyć je w mące pszennej i smażyć krótką chwilę z każdej strony. Do wywaru z warzyw dodać łyżkę masła i usmażone pulpeciki, gotować ok 20 minut. Warto sprawdzać w trakcie gotowania czy wywar jest wystarczająco słony i ewentualnie doprawiać. Po ugotowaniu można jeszcze sos zagęścić mąką: w szklance połączyć 2 łyżeczki mąki z odrobiną wody i wywaru, następnie wlać do garnka i dobrze wymieszać. Na samym końcu dodać posiekany koperek i zdjąć gotowe danie z ognia.
Do zrobienia pulpecików można wybrać dowolny inny rodzaj mięsa mielonego. Zamiast wywaru z marchewki i pietruszki do gotowania można użyć bulionu.
Smacznego!
0 komentarze