Delikatnie czekoladowy piernik z przepisu White Plate. Był pyszny - w domu zapachniało świętami...
Najlepszy jest chyba na drugi dzień. A może nawet później? Nie wiem - trzeciego dnia nie doczekał. :)
Składniki:
- 120 g czekolady (u mnie większość gorzkiej, trochę mlecznej)
- 120 g masła
- 120 g miodu
- 80 g cukru
- 150 g mleka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- łyżeczka imbiru
- łyżeczka cynamonu
- 100 g suszonych śliwek posiekanych (ja dodałam jeszcze dodatkowo kilkanaście wiśni)
- 2 jajka
- pół słoika konfitury wiśniowej (lub dżemu śliwkowego/truskawkowego)
Czekoladę, masło, miód oraz cukier rozpuścić w garnuszku. Dodać mleko i odstawić do wystudzenia. Jajka roztrzepać, połączyć z wystudzoną masą. W dużej misce wymieszać mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Wlać masę czekoladową, wymieszać. Dodać śliwki, wiśnie oraz konfiturę. Wymieszać. Przelać do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, piec przez godzinę w 160 stopniach.
Smacznego!
0 komentarze