Camembert w płatkach migdałowych podany na truflowej sałacie z grillowanym pieczywem. Propozycja na obiad lub kolację dla dwojga. Klasyka z nieco bardziej wykwintnymi niż zwykle dodatkami. Przyda się tu patelnia do grillowania - choć można całe danie przygotować również na zwykłej patelni.
Składniki:
- 2 krążki sera camembert
- kilka liści sałaty
- 6 wisienek odsączonych z syropu
- 2 pszenne podłużne bułki
- roztrzepane jajko
- talerzyk bułki tartej
- talerzyk płatków migdałowych
- oliwa do smażenia
- oliwa truflowa (można z powodzeniem zastąpić inną oliwą smakową - wedle uznania, lub przygotować do sałaty ulubiony sos)
- pieprz czarny
Sałatę umyć, porwać na kawałki. Ułożyć na talerzach, skropić oliwą truflową i posypać pieprzem. Ser obtaczać kolejno w jajku, bułce tartej, znów w jajku i na końcu w płatkach migdałowych. Patelnię do grillowania posmarować odrobiną oliwy, rozgrzać. Smażyć camembert z każdej strony po ok 3-4 minuty, dociskając od czasu do czasu łopatką. Po usmażeniu ułożyć na sałacie, ozdobić każdy ser 3 wisienkami. Zaraz po zdjęciu camemberta z patelni wrzucić na nią pszenne bułki przekrojone na pół, grillować przez ok. 30 sekund. Przełożyć na talerze, podawać od razu.
Smacznego!
Ja dziś zapiekałam camembert z karmelizowaną cebulką w sosie sojowym. Pyszności. ;)
OdpowiedzUsuń