Przepis na fekkas znalazłam na blogu Rynn. Te ciasteczka to całkiem sympatyczna przekąska, pasująca jak ulał do piwa - stanowią więc alternatywę dla paczki czipsów czy paluszków ;) Nie ma przy nich wiele pracy, są też dość tanie.
Wahałam się, czy kupować olej ryżowy specjalnie na potrzeby przepisu - nigdy wcześniej go nie używałam. Okazał się jednak słusznym zakupem i znalazł w mojej kuchni wiele innych zastosowań :) Polecam serdecznie.
Składniki:
- jajko
- 125 ml mleka
- 110 g oleju ryżowego
- 1 starty ząbek czosnku
- 315 g mąki (należy mieć więcej na zapas)
- 1 kostka rosołowa/1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ew. 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne - jeśli chcecie by ciasteczka były bardziej pikantne
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
Schłodzone ciasto pokroić nożem na równe kawałeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut lub dłużej - ciasteczka muszą być chrupiące, nie mogą pozostać miękkie w środku.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Podawać do piwa :)
Smacznego!
0 komentarze