Leciutki i prosty chlebek. Przepis na niego znalazłam na stronie moje wypieki. Nie miałam keksówki o zalecanych wymiarach (29 x 10 cm) więc piekł się w naczyniu żaroodpornym :)
Z ciastem pracowało się bardzo przyjemnie. Jeśli chcecie zacząć swoją przygodę z domowymi wypiekami to ten przepis będzie idealny na początek. Z pewnością zachęci was do dalszego samodzielnego wyrobu pieczywa :)
Składniki:
- 40 g maku
- 650 g mąki pszennej chlebowej (może być również zwykła pszenna, czasem kupienie mąki chlebowej może sprawić kłopot ;))
- 2 łyżeczki soli
- 50 g masła roztopionego
- 1 łyżeczka cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 375 ml mleka (nie może być zimne)
- 1 jajko
Ze świeżych drożdży przygotować rozczyn. Gdy będzie gotowy przełożyć go do miski wraz z mąką, makiem, cukrem, solą. W mące zrobić dołek, wlać mleko, masło oraz jajko. Wyrobić ciasto do miękkości, uformować kulę, przełożyć do miski. Tak przygotowane ciasto pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
W międzyczasie przygotować formę (w oryginale keksówka 29 x 10 cm, u mnie duże naczynie żaroodporne) - wysmarować masłem oraz wysypać semoliną.
Gdy ciasto wyrośnie zagnieść krótko, uformować z niego bochenek, przełożyć do przygotowanej formy. Ponownie przykryć i pozostawić do wyrastania na kolejną godzinę.
Wyrośnięty chleb posmarować mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i w tej temperaturze piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20 - 30 minut.
Upieczony bochenek należy wystudzić na kratce.
Smacznego :)
0 komentarze