Szybka orientalna potrawa. W kuchni nie spędzicie więcej niż 15 minut a efekty was zachwycą :)
Za niedługo czeka mnie powrót na uczelnię - a z tym wiąże się o wiele mniejsza ilość wolnego czasu. Z pewnością częściej będę sięgać po stare, sprawdzone przepisy na 15-20 minutowe dania. Póki co ochoczo poszukuję nowych.
Proponowany makaron chow mein zastąpiłam makaronem mie.
W najbliższym czasie zamierzam spróbować wersji z ryżem :)
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- sól i pieprz
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 dymka
- 1/4 szklanki octu ryżowego
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 zielona papryka pokrojona w kostkę/paski
- płatki chilli lub sos chilli - do smaku
- 2 - 3 łyżki sosu sojowego
- olej roślinny (użyłam ryżowego)
Oczyszczone piersi kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić solą i wymieszać z mąką i imbirem.
W szklance wymieszać ocet z 3 łyżkami wody i cukrem.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na mocno rozgrzany olej wrzucić posiekaną dymkę i czosnek, smażyć chwilę po czym dodać kurczaka. Często mieszając smażyć przez 5 minut. Dodać paprykę, chilli i pieprz. Wlać ocet z wodą i cukrem, gotować jeszcze kilka minut. Dodać sos sojowy.
Na patelnię dodać makaron, podgrzać, wymieszać z sosem.
Smacznego!
Lubię takie dania, robi się szybko i są pyszne, został mi jeszcze makaron i kilka składników po tygodniu azjatyckim w lidlu, dzisiaj też zrobię :)
OdpowiedzUsuń