Rosół - prawdopodobnie najpopularniejsza polska zupa. Gości na naszych stołach często, tradycyjnie co niedzielę. Na moim stole nieco rzadziej, co nie zmienia faktu, że go bardzo lubię.
Ile domów, tyle przepisów i tyle smaków rosołu. Nie zdarzyło mi się w różnych miejscach spotkać podobnego.
Jestem raczej fanką drobiowego rosołu, nigdy nie używam mięsa innego niż tego z kurczaka. Niedawno doceniłam smak jaki potrafią nadać podroby, dodaję więc do wywaru kilka serduszek. Lubię dodać sporo warzyw, nie wyobrażam sobie też tej zupy bez dodatku suszonego lubczyku.
W garnku przyprawiam bez szaleństw, natomiast już na moim prywatnym talerzu dodaję duże ilości czarnego pieprzu... :)
Składniki:
- 3-4 skrzydełka z kurczaka
- 1-2 udka z kurczaka
- 5-6 serduszek
- 2 cebule
- 2 pietruszki
- 2-3 marchewki
- kawałek pora
- ćwiartka lub połówka selera
- kilka liści kapusty włoskiej
- 2-4 ząbki czosnku
- 5 ziarenek pieprzu
- lubczyk suszony
- 2-3 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól
- ewentualnie: 2 suszone grzyby, sos sojowy lub rybny, sos chilli
Mięso umyć. Włożyć do dużego garnka, zalać wodą, posolić i odstawić na ok. 1 godzinę.
Po upłynięciu tego czasu wodę wymienić na czystą, zagotować mięso, zszumować i gotować na malutkim ogniu pod uchyloną pokrywką przez 30-40 minut. W międzyczasie obrać lub umyć warzywa i opalić cebule nad palnikiem. Po upłynięciu 30-40 minut dodać do wywaru warzywa i przyprawy. Na tym etapie można też dodać grzyby, łyżkę sosu sojowego lub rybnego lub kilka kropel sosu chilli.
Wywar posolić i gotować znów na bardzo małym ogniu pod uchyloną pokrywką przez 1,5-2 godziny.
Podawać z makaronem "nitki" i kawałkiem marchewki z rosołu. Można posypać natką pietruszki, dodać więcej pieprzu lub sosu chilli jeśli lubimy ostre smaki :) Ewentualnie, dla fanów czosnkowego rosołu: po zakończeniu gotowania przeciskamy do zupy przez praskę jeszcze 1 ząbek czosnku.
Rosołu z pewnością zostanie na drugi dzień, po ostudzeniu a przed wstawieniem go do lodówki trzeba go przecedzić, warzywa i mięso trzymamy osobno.
Smacznego :)
0 komentarze