Jedna z pierwszych przygód z zupą-kremem.
Jestem zachwycona: konsystencją, smakiem oraz źródłem, z którego pochodzi przepis :)
Mowa o blogu Gotuj zdrowo!, który stanowi wręcz kopalnię inspiracji jak gotować tak, by i nasze podniebienie i ciało były w siódmym niebie :)
Polecam każdemu, kto chce dbać o swoją dietę i przy okazji dowiedzieć się więcej o tym, jak poszczególne składniki potraw wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.
Przepis lekko zmieniony.
Składniki:
- 2 duże czerwone papryki
- 6 pomidorów
- szklanka wody mineralnej z dodatkiem łyżki sosu sojowego
- 1 por
- nasiona słonecznika
- oliwa
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz do smaku
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia położyć 2 papryki, ząbki czosnku (nieobrane) i pomidory przekrojone na pół. Pomidory skropić oliwą, posypać solą, pieprzem, ziołami i słonecznikiem.
Wstawić do piekarnika. Po 20 minutach wyjąć papryki, zmniejszyć temperaturę do 130 stopni, pomidory i czosnek piec przez kolejne 30 minut.
Papryki położyć w misce, nakryć. Po kilku minutach obrać i wykroić gniazda nasienne.
Na patelni zeszklić cebulę
Do dużej miski lub garnka przełożyć cebulę, paprykę, pomidory, czosnek, wlać wodę z sosem sojowym. Doprawić solą i pieprzem, zblendować na gładki krem.
Na patelni obsmażyć pokrojonego pora.
Zupę podgrzać, przelać do miseczek, podawać posypaną porem i nasionami słonecznika.
Smacznego :)
0 komentarze