Szybkie ślimaczki na śniadanie lub kolację - świetnie nadają się też na wynos, jako przekąska do szkoły, na uczelnię czy do pracy :)
Nadzienie do ślimaczków dowolne, ja wybrałam dużą ilość sera i szynki, ale spokojnie można eksperymentować z innymi składnikami.
Składniki:
- jedno opakowanie ciasta francuskiego
- ser i szynka w plasterkach
- przyprawy: zioła, sól i pieprz
- jajko do posmarowania
Ciasto wyjąć z opakowania, rozwinąć na dużej desce. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (można wykorzystać papier, w który było zawinięte ciasto).
Na całej długości ciasta ułożyć warstwę szynki a następnie warstwę sera. Posypać przyprawami, zwinąć w rulon. Ostrym nożem pokroić na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm.
Plastry wyłożyć na blachę, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut, do zrumienienia.
Smacznego ;)
jakie apetyczne te ślimaczki!
OdpowiedzUsuń