Pyszny angielski deser, w którym główną rolę gra custard - krem waniliowy. Tradycyjnie sączony alkoholem (według wikipedii - winem, choć widziałam w internecie moc przepisów, w których użyte były inne trunki). Przy robieniu trifle możecie wykorzystać własne pomysły, pod warunkiem, że zostaną zachowane warstwy - na dole nasączone ciasto, na środku krem, na górze owoce. Jakie wybierzecie ciasto i owoce - to już wasza decyzja. Podpowiem tylko, że najlepiej sprawdzą się ciasta biszkoptowe/suche, które dobrze wchłoną poncz, a także miękkie owoce, typowo letnie (truskawki, porzeczki, jagody, maliny etc.)
Ja zdecydowałam się upiec kakaowe muffiny, które skruszyłam na spód, a następnie nasączyłam ponczem złożonym z whisky i wody. Na górze znalazło się mnóstwo czerwonych porzeczek i truskawek.
Deser podałam w dużej szklanej misie oraz kilku mniejszych pucharkach i kieliszkach - ważne, by naczynie było przezroczyste, warstwy deseru powinny być widoczne. :)
Trifle wbrew pozorom nie wymaga wiele pracy, a jest pyszne i efektowne. Dużą zaletą jest możliwość dopasowania przepisu pod własne upodobania.
Składniki:
Ciasto
Może to być biszkopt, muffiny, babka, suche brownie - wszystko, co dobrze wchłonie poncz.
Wybór alkoholu dowolny: whisky, rum, wiśniówka - to tylko niektóre propozycje. Alkoholu nie powinno być w cieście dużo, ma być ledwo wyczuwalny - wybrany alkohol wymieszajcie z wodą lub herbatą w wybranych przez siebie proporcjach. Jeśli nie chcecie używać alkoholu nasączcie trifle np ponczem herbacianym.
Krem custard
- 350 ml mleka pełnotłustego
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- opcjonalnie 3 łyżki amaretto
Przepis zmodyfikowany. Pochodzi z tej strony.
Mleko wlać do garnka, dodać ekstrakt lub wanilię, cukier i żółtka. Mieszać do rozpuszczenia się cukru. Dodać obie mąki. Podgrzewać cały czas mieszając, aż do zgęstnienia (ok 3 minuty). Po zdjęciu z ognia dodać amaretto, jeśli go używamy.
Owoce
Właściwie dowolne, najlepsze będą letnie - porzeczki, maliny, truskawki. Poza sezonem można oczywiście wykorzystać inne - eksperymentujcie ;)
Wykonanie:
Ciasto ułożyć na spodzie naczynia, nasączyć ponczem. Wyłożyć na ciasto custard, posypać obficie wybranymi owocami.
Najlepiej przechowywać w lodówce.
Smacznego ;)
0 komentarze