Jeszcze w klimatach mocno jesiennych.
Rollsy są intensywnie cynamonowe, lekko chrupiące. Dobre zarówno zaraz po upieczeniu, na ciepło, jak i później. Do kawy, herbaty, na drugie śniadanie. Albo jako towarzystwo do książki w chłodne wieczory.
Przepis pochodzi ze strony Inspirowane Smakiem.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 saszetka suchych drożdży (7g)
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki cukru
- 1/2 kostki masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 3/4-1 opakowanie cynamonu
- 6 łyżek cukru brązowego
- 50 g masła
1/2 kostki masła rozpuścić i wystudzić. Mleko podgrzać z cukrem, dodać drożdże i wymieszać.
Połączyć mąkę z solą, dodać jajka, roztopione masło i mleko. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
W międzyczasie rozpuścić pozostałe masło.
Ciasto rozwałkować, posmarować masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć w roladę, a następnie pokroić na plastry.
Plastry układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
0 komentarze