Uwielbiam to danie. Robiłam je wielokrotnie - w różnych wersjach, zawsze się sprawdzało. Można je podawać z ryżem lub chlebem, a ciecierzycę zastąpić ziemniakami. Warto podać do chilli jogurt naturalny - złagodzi w razie potrzeby zbyt ostry smak. Dobrym dodatkiem będzie też przekrojona limonka - do skropienia dania na talerzu. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Każdy może gotować".
Składniki:
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki
- 2 łodygi selera naciowego (pominęłam)
- 2 czerwone papryki
- oliwa
- 1 czubata łyżeczka mielonego chilli
- 1 czubata łyżeczka mielonego kminu
- 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 500g mięsa mielonego wołowego
- pęczek świeżej kolendry (nie zdobyłam świeżej, użyłam przyprawy z torebki)
- 2 łyżki octu balsamicznego
Uwaga: Z podanych składników wychodzi naprawdę duża ilość chilli. Nie mam tak dużej patelni ani garnka żeby przygotować ją na raz - z tego powodu dodaję połowę ilości każdego wymienionego składnika, z wyjątkiem puszek fasoli i ciecierzycy.
Obrać i posiekać drobno cebulę, czosnek, marchewkę i selera. Usunąć łodyżki i nasiona z papryk i grubo posiekać. Rozgrzać oliwę na dużej patelni/w garnku i wrzucić warzywa. Dodać chilli, kmin i cynamon ze sporą szczyptą soli i pieprzu. Smażyć ok 7 minut, często mieszając. Dodać odcedzoną ciecierzycę, fasolę i pomidory. Dodać mięso mielone, rozdrabniając drewnianą łyżką posklejane kawałki. Napełnić wodą puszkę po pomidorach, wlać zawartość do patelni/garnka. Listki kolendry zerwać, przygotować na później do dekoracji. Posiekać łodyżki i dodać do naczynia. Wlać ocet balsamiczny, doprawić raz jeszcze solą i pieprzem. Zagotować, zmniejszyć ogień do małego i gotować pod lekko uchyloną pokrywką przez ok. godzinę, mieszając co jakiś czas.
0 komentarze