Szybkie i łatwe danie. Dodałam więcej szpinaku i czosnku niż podaje przepis. Znalezione na http://www.kwestiasmaku.com
Jeśli macie czas, polecam zamarynować wcześniej kurczaka, używając oliwy, czosnku, świeżych ziół i różowego lub białego wina.
Składniki:
Makaron ugotować al dente. W międzyczasie na patelnię włożyć szpinak, dodać 2-3 łyżki wody i gotować ok 2 minuty, aż zwiędnie. Odsączyć na sitku, grubo posiekać i odłożyć.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka ok 4 minut na dużym ogniu. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Zmniejszyć ogień, włożyć szpinak, estragon, wlać śmietanę i 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Wymieszać, podgrzać nie doprowadzając do zagotowania, doprawić solą oraz pieprzem.
Makaron odcedzić, włożyć do garnka, wymieszać z oliwą z oliwek, wlać sos z kurczakiem. Przełożyć do głębokich talerzy. Podawać posypane solą morską i pieprzem, z oliwą i ćwiartką cytryny do wyciśnięcia.
Jeśli macie czas, polecam zamarynować wcześniej kurczaka, używając oliwy, czosnku, świeżych ziół i różowego lub białego wina.
Składniki:
- 150g makaronu tagliatelle
- 50g szpinaku (łodyżki oderwać)
- oliwa z oliwek
- 1 pierś z kurczaka pokrojona w paski
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 łyżki posiekanych liści świeżego estragonu (miałam tylko suszony z torebki)
- pół szklanki śmietany 18% lub 12%
Makaron ugotować al dente. W międzyczasie na patelnię włożyć szpinak, dodać 2-3 łyżki wody i gotować ok 2 minuty, aż zwiędnie. Odsączyć na sitku, grubo posiekać i odłożyć.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka ok 4 minut na dużym ogniu. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Zmniejszyć ogień, włożyć szpinak, estragon, wlać śmietanę i 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Wymieszać, podgrzać nie doprowadzając do zagotowania, doprawić solą oraz pieprzem.
Makaron odcedzić, włożyć do garnka, wymieszać z oliwą z oliwek, wlać sos z kurczakiem. Przełożyć do głębokich talerzy. Podawać posypane solą morską i pieprzem, z oliwą i ćwiartką cytryny do wyciśnięcia.
0 komentarze