Niedawno kupiłam patelnię do grillowania - okazuje się, że to całkiem udana inwestycja w wyposażenie kuchni. Na pierwszy ogień poszedł kurczak w marynacie z tymiankiem, cytryną i czosnkiem. Przepis znaleziony na www.kwestiasmaku.com
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (u mnie 3 - bo małe)
- pół cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Umyte piersi z kurczaka oczyścić z włókien. Przeciąć w poprzek na 2 części. Tak powstałe cieńsze kawałki mięsa rozbić lekko tłuczkiem, następnie oprószyć solą i pieprzem.
W misce lub głębokim talerzu wymieszać sok z cytryny, drobno startą skórkę, drobno posiekany czosnek, tymianek oraz oliwę. Włożyć piersi z kurczaka, zanurzyć w marynacie, odstawić na ok 10 minut.
W tym czasie rozgrzać grill (lub patelnię do grillowania). Grillować ok 5 minut z każdej strony.
Kurczaka podałam z oliwkami i chrupiącym, zrumienionym pieczywem.
0 komentarze