Proste, szybkie i jakże pyszne danie! Do przygotowania go użyłam polędwicy wołowej, jednak nada się również inny rodzaj mięsa. Ja osobiście bardzo lubię polędwicę, no i czas jej smażenia jest dość krótki :)
Czasem w ogóle pomijam mięso, jeśli akurat nie mam na nie ochoty. Posiłek będzie wtedy równie smaczny i przy okazji wegański.
Składniki:
- 200g chińskiego grubszego makaronu np. o nazwie Chow mein (ja użyłam makaronu Mie)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 150g chudego mięsa wołowego pokrojonego w plasterki
- ząbek czosnku posiekany
- kilka kropli sosu chilli
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 marchewka, pokrojona w plasterki
- 1 cebulka dymka posiekana
- 1 łodyga selera naciowego, posiekana
- pół łyżeczki brązowego cukru
- 3 łyżki sosu sojowego, + do serwowania
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Makaron wrzucić do gotującej, osolonej wody, gotować wg instrukcji na opakowaniu (mój makaron potrzebował 3 minut). Odsączyć i opłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do garnka, wymieszać z 1 łyżką oleju roślinnego.
Rozgrzać wok i wlać pozostały olej. Smażyć wołowinę (polędwicę ok 1 min, inne części ok 3-4 minut), mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek, sos chilli i imbir, smażyć kolejne kilkanaście sekund. Dodać marchewkę, cebulkę i selera, smażyć ok 2 min.
Dodać cukier, sos sojowy, jeszcze kilka kropel sosu chilli, smażyć mieszając 1 minutę. Do woka włożyć makaron i mieszać aż się podgrzeje. Na koniec doprawić olejem sezamowym oraz sosem sojowym. Przełożyć do misek, posypać szczypiorkiem. Podawać od razu.
Zglodnialam :)
OdpowiedzUsuńto co lubię najbardziej :) szybko, prosto i smacznie !
OdpowiedzUsuńczadowe:)
OdpowiedzUsuń