Odmiana klasycznego gorącego grogu. Nie eksperymentowałam specjalnie z rodzajami herbat - używam zwykłej czarnej, liściastej. Grog podobno jest dobry na rozpoczynające się przeziębienie, naprawdę świetnie rozgrzewa.
Składniki (na 2 porcje):
- 500 ml świeżo zaparzonej herbaty
- alkohol: albo 4 łyżki koniaku i 4 rumu (raczej ciemnego), albo 8 łyżek samego rumu
- skórka z jednej cytryny
- 12 goździków
- 3 łyżeczki (może być więcej) miodu do smaku
- plasterki cytryny do podania
Herbatę i alkohol wlać do garnka. Dodać skórkę cytrynową, goździki i miód. Ogrzewać delikatnie przez 5 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z palnika i zostawić na 5 minut do zaparzenia. Przecedzić, przelać do szklanek i podać z plasterkami cytryny.
Przepis zmodyfikowany, pochodzi z książeczki "gorące napoje"
cudnie herbaciane rozgrzewanie
OdpowiedzUsuń