Miła, pożywna, szybka w przygotowaniu i względnie tania - tego mi teraz potrzeba. Teraz, to znaczy w okresie ogromu pracy i niekończących prób ogrzania się choć trochę.
Soczewicę można z powodzeniem zastąpić grochem.
Soczewicę można z powodzeniem zastąpić grochem.
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- kawałek świeżego imbiru lub łyżeczka suszonego
- kilka plasterków papryczki jalapeno (ze słoiczka)
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 drobiowe kostki bulionowe
- 350g czerwonej soczewicy
- 100g szpinaku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Obrać warzywa. Marchewki pokroić w plastry, cebule i czosnek posiekać. W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać marchewki, cebule i czosnek. Podsmażać przez ok 10 minut pod uchyloną pokrywką, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie pomidorki przekroić na połówki a imbir pokroić w plasterki. Rozpuścić kostki w 1,8 l wrzącej wody. Kiedy minie czas smażenia warzyw zalać je bulionem i dodać pomidorki, jalapeno, imbir oraz soczewicę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować kolejne 10 minut. Na koniec dodać szpinak, gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
Przepis zmodyfikowany, pochodzi z książki Jamiego Olivera "Każdy może gotować"
0 komentarze