Szybki i łatwy w przygotowaniu. Z podanej ilości składników wyjdą 2 słoiczki, dość mocno cynamonowe - przyprawę tą można oczywiście pominąć i przygotować mus bez żadnych dodatków. Zwykle wybieram do niego twarde i kwaśne odmiany jabłek. Ostatnia partia zniknęła w mgnieniu oka - skonsumowana nie tylko na kanapkach, ale też np. w owsiance :)
Składniki:
- 2 kg jabłek
- 2 łyżki cukru (można pominąć)
- 4 łyżeczki cynamonu (można pominąć)
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wrzucić do dużego garnka, dodać cukier i cynamon. Dusić pod przykryciem ok 40 minut aż jabłka się rozpadną - na koniec zagnieść aby przybrały konsystencję musu. Przekładać do wyparzonych słoiczków. Jeśli chcemy mus przechowywać dłużej należy go poddać pasteryzacji.
uwielbiam musy ;D
OdpowiedzUsuń