Włoskie dania królują ostatnio w mojej kuchni. Nie dość, że są pyszne, to proste i szybkie w przygotowaniu - a ostatnio szybkość bardzo się liczy. Tuż obok mnie trwa wielki remont, końca nie widać, w kuchni narzędzia, pył, kurz, robotnicy... Nie są to zachęcające warunki do pracy, ale przecież z gotowania nie zrezygnuję :)
Składniki (2 porcje):
- 2-3 ząbki czosnku
- pół świeżej papryczki chilli/pół łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie)
- pęczek świeżej bazylii lub 2,5 łyżeczki suszonej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 250 g makaronu spaghetti (u mnie na zdjęciu wyjątkowo bucatini)
- oliwa
- puszka pomidorów krojonych
- parmezan/grana padano/polski ser bursztyn - do wyboru wedle uznania i możliwości - ok 40g
Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Papryczkę chilli pokroić, można oczyścić z nasion. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić (na 250 g makaronu 2-2,5 l wody i 2 łyżeczki soli), ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie wlać sporo oliwy do dużego rondla, podsmażyć czosnek i papryczkę chilli. Kiedy czosnek zacznie brązowieć dodać bazylię i pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem.
Makaron odcedzić, wymieszać z sosem, spróbować czy nie wymaga doprawienia. Nałożyć na talerze, posypać serem, odrobiną bazylii i podawać.
Smacznego! ;)
fajny przepis, ale ja wole z prawdziwych pomidorow z odrobina wina :D tylko czemu tu tak trudno dostac parmezan, to przykre, ze tyle kosztuje
OdpowiedzUsuńZ prawdziwych pomidorów robię latem :) Mam w tym roku plan zrobić sobie sos pomidorowy 'na zapas' żeby nawet w zimę cieszyć się pełnią smaku :) A o prawdziwy parmezan faktycznie ciężko :(
UsuńSpaghetti Napoli było pierwszym, jakie kiedykolwiek zrobiłam :) Od niech zaczęła się moja miłość do kuchni włoskiej.
OdpowiedzUsuńMuszę sobie je odtworzyć...
Ha, u mnie było podobnie :)
Usuń