Jeden z moich ulubionych pomysłów na spaghetti jak i ogólnie na szpinak. Z fetą stanowią naprawdę zgrany i smaczny duet. Najczęściej przyprawiam szpinak odrobiną gałki muszkatołowej, ale jeśli ktoś nie przepada za jej smakiem nie jest to konieczne. Ilość czosnku również można dostosować według własnego widzimisię - 2 niewielkie ząbki to optymalna dawka ;)
Składniki (2 porcje):
- 250 g makaronu spaghetti
- 100 g szpinaku (używam małych listków "baby")
- 2 ząbki czosnku
- jedno opakowanie sera feta
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- łyżka masła
W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić makaron spaghetti i gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu na sposób al dente. W międzyczasie szpinak umyć i osuszyć. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło, smażyć czosnek kilkanaście sekund, następnie dodać szpinak i smażyć przez minutę aż zmniejszy swoją objętość. Przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową, dodać ser feta, dokładnie wymieszać. Gdy makaron będzie gotowy wymieszać z powstałym sosem.
Można również zachować kilka listków szpinaku i użyć ich do dekoracji, jak na zdjęciu powyżej.
Smacznego :)
O tak, to jest danie idealne! Jedno z moich ulubionych dań makaronowych wszechczasów, i nie przesadzam :) Makaron, szpinak i feta świetnie się razem komponują.
OdpowiedzUsuń