Przepyszna. Dość ciężka, bardzo sycąca. Nie wymaga wiele pracy, a z pewnością zadowoli niejedno podniebienie :) Przepis znaleziony na blogu krew i mleko.
Składniki (4 porcje):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- pół kilo cebuli
- 4 szalotki
- 4-6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 200 gram wędzonego boczku
- 150 g utartego żółtego sera
- 4 jajka
- przyprawy (sól, pieprz, wybrane zioła)
Boczek i szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać cebule i szalotki, przyprawić, dusić do miękkości. Naczynie żaroodporne lub blachę wyłożyć ciastem, na ciasto nałożyć gotowe nadzienie. Posypać równomiernie żółtym serem, na wierzch wbić jajka i oprószyć je lekko solą.
Piec ok 20 minut w 200 stopniach (termoobieg).
Smacznego ;)
0 komentarze