Przepyszne curry, sycące i intensywne w smaku. Pierwszy raz miałam okazję korzystać z czerwonej pasty curry, i muszę przyznać, że jestem zachwycona tym składnikiem.
Przepis znaleziony na feerii smaków. Nie użyłam trawy cytrynowej - nie udało mi się jej zakupić. Zredukowałam też ilość soli w daniu, pasta curry jest wystarczająco słona, kurczaka nie trzeba już dosalać.
Curry podałam z ryżem pełnoziarnistym. Można też zaserwować jogurt naturalny, na przykład bałkański. dla przełamania intensywności sosu.
Składniki:
- 1 kg pokrojonej piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- 1,5 łyżeczki chilli
- 2 cebule posiekane
- 2 łyżeczki cukru
- 400 ml mleczka kokosowego
- 125 ml wody
- 2 łyżki czerwonej pasty curry (można dodać mniej lub więcej, wedle uznania)
- niesolone prażone orzeszki ziemne (do podania)
- szczypiorek (do podania)
Mięso kurczaka umyć i pokroić na kawałki. W dużym garnku lub patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, imbir i chilli, smażyć krótką chwilę. Dodać mięso, cebule, cukier. Smażyć kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pastę curry i wymieszać dobrze, tak aby całe mięso było pokryte przyprawami. Na małym ogniu gotować ok 10-15 minut. Następnie dodać mleczko oraz wodę, gotować 30 minut.
Podawać z ryżem pełnoziarnistym, posypane orzechami i szczypiorkiem.
Smacznego ;)
0 komentarze