Absolutnie uwielbiam łososia, to należy zaznaczyć na wstępie :) Mogłabym go jeść codziennie. Poniższy przepis od lat jest moim ulubionym jeśli chodzi o przyrządzenie tej smakowitej ryby.
Podaję go z różnymi dodatkami - cząstką cytryny do skropienia, fasolką szparagową, rukolą z oliwą, pieczonymi ziemniakami.
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera Każdy może gotować.
Składniki:
- 2 cytryny
- 2 filety z łososia, ok. 200 gram każdy, ze skórą
- 2 łyżki zielonego pesto
- oliwa
- sól, pieprz
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni,
Przygotować 2 spore kawałki folii aluminiowej, każdy z nich złożyć na pół. Pośrodku każdego kawałka ułożyć łososia skórą w dół. Skropić oliwą, cytryną, doprawić solą i pieprzem. Na każdy kawałek łososia położyć 1 łyżkę pesto. Zawinąć szczelnie foliowe torebki, piec przez 15 minut.
Pozostałą cytrynę wykorzystać do podania/dekoracji,
Smacznego :)
a kiedy dać pesto?
OdpowiedzUsuńPo przyprawieniu ryby, przed zawinięciem w folie.
UsuńDzięki za uwagę, zjadłam jedno zdanie w pośpiechu :)