Łatwe i smaczne. Dobre na przekąskę, do zabrania na drugie śniadanie, do podzielenia się z kimś lubianym :)
Z podanej ilości składników będzie ich 9-10. Niekoniecznie opłaca się przygotowywać sos pomidorowy - choć oczywiście można jeśli ktoś zapragnie. Jednak można również skorzystać z ulubionego ketchupu doprawionego oregano i bazylią.
Kompozycja dodatków dowolna - to co smakuje i przy okazji jest pod ręką.
U mnie ser, szynka, boczek, suszone pomidory i liście botwinki. Każda mini pizza miała trochę inną mieszankę na sobie :)
Przepis na ciasto pochodzi z bloga White plate.
Z podanej ilości składników będzie ich 9-10. Niekoniecznie opłaca się przygotowywać sos pomidorowy - choć oczywiście można jeśli ktoś zapragnie. Jednak można również skorzystać z ulubionego ketchupu doprawionego oregano i bazylią.
Kompozycja dodatków dowolna - to co smakuje i przy okazji jest pod ręką.
U mnie ser, szynka, boczek, suszone pomidory i liście botwinki. Każda mini pizza miała trochę inną mieszankę na sobie :)
Przepis na ciasto pochodzi z bloga White plate.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml wody
- 30 ml oliwy z oliwek
Z podanych składników zagnieść ciasto (należy pamiętać, że ze świeżych drożdży trzeba przygotować rozczyn) najlepiej przy pomocy miksera z hakami do ciasta, jednak można również ręcznie. Uformować kulę, posmarować lekko oliwą, przełożyć do naczynia, zakryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok jedną godzinę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Wyrośnięte ciasto podzielić na części, rozwałkować. Posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem, dodać wybrane składniki, posypać serem. Rozłożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na ok pół godziny.
Piec ok 10 - 15 minut, trzeba mieć je na oku, aby pozostały mięciutkie i puszyste, zbyt długie pieczenie zaowocuje bardzo chrupiącymi przekąskami ;)
Smacznego!
podoba mi się pomysł z zabraniem ich na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna przekąska :)
OdpowiedzUsuńSuper, więcej takich!
OdpowiedzUsuń