Pyszna wariacja na temat klasycznej wersji pancakes.
Z dodatkiem kakao, cynamonu, przełożone jabłkowym jogurtem i udekorowane jadalną jarzębiną w syropie.
Idealne na śniadanie ze swoją połówką, słodki obiad lub o dowolnej innej porze jako comfort food :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru (używam brązowego)
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3-4 łyżeczki kakao
- jogurt do przełożenia (u mnie jogurt o smaku pieczonego jabłka z cynamonem)
- jarzębina jadalna dekoracyjna w syropie
Nie liczyłam ile sztuk wychodzi z podanych wyżej proporcji, ale jest to duża porcja dla 2 głodnych osób ;)
W jednej misce wymieszać sól, mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz cynamon. Do drugiej miski wbić jajka i roztrzepać z cukrem. Dodać do jajek olej i mleko, roztrzepać aż pojawi się piana. Połączyć suche składniki z mokrymi (nie miksować!). Nie mieszać ciasta zbyt długo - zaszkodzi to konsystencji naleśników. Na patelni rozgrzać małą ilość oleju i rozpocząć smażenie na średnim ogniu po jednej sztuce. Patelnia nie powinna być zbyt gorąca. Kiedy na powierzchni naleśnika zaczną pojawiać się bąbelki należy go przewrócić na drugą stronę. Po obróceniu smaży się o wiele krócej niż na pierwszej stronie - trzeba uważać co by naszych pancakes nie przypalić. Po usmażeniu pancakes przełożyć jogurtem i udekorować jarzębiną.
Smacznego!
Jak dla mnie trochę zbyt czekoladowy, ale prezentuje się super!
OdpowiedzUsuń